Week 51-2018, RPL TV programma's van 17 t/m 23 december

RPL Woerden is op de televisie te ontvangen. Voor de instellingen van uw tv-toestel zie: Televisie- en radiofrequenties.
Dagelijks actuele onderwerpen staan in dit overzicht.
Onderstaand de films van deze week:

 

Bomen over bomen (samenvatting) - RPL RuitenTroef

Een samenvatting van het debat over het groenbeleid in de gemeente Woerden tijdens het Politiek café van RPL RuitenTroef op 15 december 2018.
Is het groenbeleid in Woerden beperkt tot het behoud van een minimumaantal bomen of ligt er een beleidsvisie over alle groene elementen aan ten grondslag? Hoe ambitieus is Woerden over een
groene gemeente en hoe vult Woeden deze ambitie in als hoofdstad van het Groene Hart?

Marguerite Boersma, raadslid voor Progressief Woerden, Vivian van Deel-Boers, namens het IVN, en Remco Pot, namens Rotary Woerden, vormen samen het panel dat hierover in debat gaat.
Jeannette van Dongen, oud-gemeenteraadslid gaf de discussie richting.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ganzen - Natuur in de omgeving

Het is was januari 2018 dat we op een zondagmiddag naar de Groene Jonker, een plas/dras gebied bij de Nieuwkoopse Plassen, vertrokken. Direct bij aankomst merkten we de enorme onrust onder de vogels op. In het gebied jaagt regelmatig een slechtvalk dus we waren nog niet meteen in de hoogste staat van paraatheid. Toen bleek dat niet alleen de eenden het luchtruim kozen maar ook ganzen uit het water opstegen, bedachten we dat er meer aan de hand moest zijn. Snel pakten we onze verrekijkers en kregen we de 'vliegende deur', zoals de zeearend ook wel genoemd wordt vanwege zijn enorme spanwijdte, in het vizier. Van vleugelpunt tot vleugelpunt kan de afmeting bijna 2,5 meter bedragen.

De zeearend is te vinden in waterrijke gebieden en vangt daar vis, die hij van het wateroppervlak pakt, eenden, koeten, ganzen en zelfs voor zwanen schrikt hij niet terug. Soms lukt het hem om een haas te vangen. Door de verrekijker zagen we de enorme gele snavel en de machtige klauwen. Om te filmen was ik te laat. Op zijn gemak vloog hij (of zij) naar de weilanden aan de rand van de Groene Jonker, zich ogenschijnlijk niet bewust van de onrust die hij veroorzaakte op het water. Gek genoeg leek hij ook helemaal niet op jacht, maar de ganzen in de weilanden namen het zekere voor het onzekere en vlogen snel langs de boomtoppen richting het water.

Met maar vijf broedparen in Nederland is het heel bijzonder om deze vogel te zien. Ze broeden al vanaf januari in grote nesten die meerdere jaren achter elkaar gebruikt worden, in de Biesbosch, de Flevopolders en bij het Lauwersmeer. In de winter is de kans om ze te zien trouwens iets groter, er zijn dan regelmatig 25 overwinteraars of doortrekkers geteld. We vervolgden onze wandeling, maar de onruststoker was nog niet klaar. Achter de dijk gingen duizenden ganzen de lucht in, ik denk dat er niet ééntje durfde te blijven zitten toen de zeearend daar overvloog. Terwijl de ganzen hun hachje probeerden te redden, ging het wandel/fiets/autoverkeer op de dijk gewoon door. Een vervreemdend gezicht. Later op de middag was de rust weergekeerd.

Een film van Monique Smulders. Volg de seizoenen in de Nederlandse natuur op haar blog. Leuke weetjes, natuurfoto's en videofilms: http://natuurnotitiesmoniquesmulders.blogspot.com/

     

Wilt u oudere uitzendingen bekijken, ga dan naar het betreffende programma in de linker kolom.

Zoeken

Nieuwsbrief

Advertenties